Intensive course on forest management in Central Europe

Karelia ammattikorkeakoulu                       16.5.2018                                                  RAPORTTI

Metsätalouden koulutusohjelma

Metsätalousinsinööri

Vuosikurssi 2016

 

Sunnuntaina kurssilaisten saapuessa Helsinki-Vantaan lentokentälle, oli havaittavissa pientä jännitystä tulevaa kohtaan. Samalla tunnettiin myös huojentuneisuutta, kun näki omat opiskelukaverinsa muutaman viikon tauon jälkeen. Päivän matkustamisen jälkeen olimme kaikki todella väsyneitä, mutta onnellisia ja jännittyneitä tulevasta.

Saavuimme Esselbachiin, jossa vastassa oli opintomatkan johtava ohjaaja opettaja Wolfram Eilbacher.  Hänen johdolla menimme noin 10 minuutin ajomatkan päähän Esselbachista sijaitsevaan majoituspaikkaamme Sylvan Hytteen, joka sijaitseen Spessartin luonnonpuiston alueella ja on vuokrattavissa myös siellä retkeileville ihmisille. Alueen metsät kuuluvat Löwensteinin dynastian hallintoon.

Ensimmäisen viikon aiheena oli pyökkimetsät. Keskityimme siellä lehtipuihin ja niiden käyttöön. Maastoluentojen aiheena oli monimuotoisuuden säilyttäminen ja sen kannalta tehdyt metsänhoidon toimenpiteet. Löwensteinin metsien hoitaja, Florian Pfeuffer, ohjeisti meidät kartoittamaan monimuotoisuuden kannalta tärkeitä puita, kuten kolopuut, lahopuut ja kannot, joista metsien eläimet saavat suojaa, ravintoa ja elinympäristön. Havainnoimme alueelta nämä puut ja teimme niistä tarvittavat mittaukset ohjeiden mukaan. Tämä toiminta on melko lähellä Suomen Metso-ohjelmaa, eri näkökulmasta ja perustein kylläkin.

Meille järjestettiin erilaisia ja mielenkiintoisia vierailuja eri puuntuotantolaitoksiin.  Ensimmäinen vierailu tehtiin Mehling-Wiessmannin viiluvaneritehtaalle Lohr am Mainiin. Tehdas erottui muista vastaavista viiluvaneritehtaista sillä, että se savusti viiluja kaasuilla. Tällöin heikompilaatuista puuta voidaan käyttää ja näin ollen värivirheet vähenivät. Tämä oli meille aivan ennen näkemätön paikka. Erilainen, ”pieni” perheyritys, joka pystyy kilpailemaan nykypäivän kilpailussa laadulla.  Samana päivänä tutustuttiin paikalliseen Bavaria State School for Forest Technicians -metsäkouluun, jossa myös toinen ohjaajamme Florian on opiskellut. Erilainen koulu kuin Suomessa, johon oli hienoa tutustua erilaisuutensa ja historiansa takia.

Iltaohjelmaksi saimme muutamia laskelmia ja raportteja ohjaajille, mutta vapaa-aikaakin jäi ja jokainen käytti sen haluamallaan tavalla. Kävimme tutustumassa yhdessä mm. Lohr am Mainin vanhaan kaupunkiin, Wertheimin vanhaan kaupunkiin ja käytiin Florianin kanssa katsomassa villisikoja ruokintapaikoilla. Lisäksi geokätköillemme ja lenkkeilimme upeissa maisemissa ihaillen meille aikaista kevättä.

Majoituksen ja paikkakunnan vaihdon yhteydessä opiskelijat kutsuttiin Future Nature 2018 –konferenssiin Löwensteinin linnaan. Paikalla oli herttuan ja prinsessan lisäksi luonnonvara-alan ammattilaisia sekä tutkijoita ja eri maiden lähettiläitä. Kutsu linnaan tuli Wolframin kautta. Hän oli yksi neljästä luennoitsijasta ja aiheena hänellä oli boreaalisen havumetsä vyöhykkeen mahdolliset muutokset ilmaston lämpenemisen johdosta ja esimerkkimaanaan hänellä oli Suomi ja sen erityispiirteet tulevaisuuden muutoksen skenaarioissa. Varsinaisen konferenssin jälkeen saimme osallistua prinsessan oman tilan viininmaistelutilaisuuteen. Siellä keskustelimme Suomen Saksan suurlähettilään, Ritva Koukku-Ronden kanssa. Aiheina olivat muun muassa se, miten Suomea ja sen metsänhoitoa ihaillaan muualla Euroopassa. Meidän luonto ja siitä saamamme ja jalostamamme tuotteet ovat menossa kovasti kohti Eurooppaa hänen johdollaan.

Toinen viikko starttasi noin 10 kilometrin vaelluksella Amorbachista Miltenbergiin. Keli suosi tällä kertaa vaeltajia ja matka taittui nopeasti kauniissa, korkeuserojen sävyttämässä maastossa. Seuraava päivä sisälsi tutustumista Löwensteinin metsiin Odenwaldissa Martin Wirlin värikkäällä opastuksella. Metsänhoitaja Peter Muntermann ohjasi iltapäivän ja hän vei meidät tutustumaan herttua Leinigenin metsiin. Erona edellisen viikon metsiin oli havupuu valtaisuus, ja mustikan esiintyminen paikoittain suurina, pensasmaisina ryöppyinä.  Päivä huipentui saksalaiseen iltaan Martinin kotona. Tarjolla oli villisikaa erilaisissa muodoissa, herkkusieniä Martinin tapaan sekä suomalais-saksalainen sauna.  Muista herkuista ja upeista keskusteluista puhumattakaan.

Tiistai oli edellisen viikon tapaan mittaamis- ja kartoituspäivä. Vuorossa oli puuston kasvun mittaaminen pääasiassa douglaskuusimetsiköstä.  Edellisvuoden kurssilaiset olivat mitanneet ja merkinneet noin 800 puuta jotka nyt mitattiin uudelleen ja laskettiin vuotuinen kasvu.

Keskiviikko ja vierailupäivä. Aamupäivän vierailukohde oli Pollmeierin saha Aschaffenburgissa. Mukaan tulivat myös Löwensteinin herttua sekä prinsessa. Saha oli erikoistunut vain pyökin käyttöön tuotannossaan. Moderni, vuonna 2007 käyttöönotettu tehdas tarjosi hienot puitteet vierailulle ja lähietäisyydeltä tutustumiseen itse prosessissa. Puun hyödyntäminen tehtaalla oli ihailtavaa.  Iltapäiväksi suunnattiin SAPPI-yhtiön paperi- ja sellutehtaalle Stockstadtiin. Tehtaan päävientituote on paperi jota se valmistaa 445 000 tonnia vuodessa. Sellua menee paperin valmistuksen ohella vientiin 145 000 tonnia.

Torstaina reippailtiin Felsenmeerin luonnossa Lautertalissa. 450 metriä korkea kukkula tarjosi graniittikivipohjaista maaperää, mikä oli erilaista aiempiin punakivimaaperiin nähden. Ulkoilu jatkui iltapäivän vierailulla arboretumiin Weinheimiin. Arboretumin erikoisuus on eksoottiset puulajit, kuten esimerkiksi mammuttipetäjä ja aasialaiset pensaat sekä puut.

Viimeisenä kokonaisena päivänä laitettiin tiistain mittausten tulokset tietokoneelle ennen kuin Martin tuli hakemaan kurssilaiset mukaansa. Martin halusi näyttää vielä viimeisenä asianaan miksi riistanhoito on niin tärkeässä asemassa saksalaisessa metsänhoidossa. Hän vei ryhmän itse aitaamalleen 25 mkoealalle, jossa kasvoi 10 eri puulajia 0,1-1,2 metrin korkuisina. Koealan ulkopuolella valtapuiden lisäksi ei maassa näkynyt taimia, ja jos sattui taimen löytämään, oli se jollain tapaa riutunut. Tällä Martin konkretisoi riistan vaikutuksen puuston kasvuun. Keväisin kauriit syövät pienten taimien kärkikasvaimet niiden sisältämän suuren proteiinimäärän takia ja tällöin puiden kasvu kärsii.

Lauantai ja lähtö kohti Frankfurtin lentokenttää koitti meille liian pian. Lentokentällä alkoivat matkan opetukset viimeistään iskostumaan päähän ja keskustelua käytiin Saksan ja Suomen eroista metsänhoidossa, mutta samalla ajatukset olivat jo kotimaassa ja omassa sängyssä. Helsinkiin saavuttiin hieman aikataulua jäljessä ja väsyneet mutta onnelliset matkalaiset jättivät haikeat hyvästit ja suuntasivat kukin omille teilleen, kuka kotiin, kuka kohti tulevaa harjoittelupaikkakuntaansa.


Kuva Pollmeierin tehtaalta, jossa mukana myös oikealta luettuna luennoitsija Wolfram Eilbacher, Löwensteinin herttua ja prinsessa sekä tehtaan opastaja herra Körpert ja opiskelijat.

 

Future Nature 2018 –konferenssissa yhdessä Ritva Koukku-Ronden kanssa Löwensteinin linnan pihamaalla.